Roelien de Lange

 

Locaties en namen van de sprookjes kastelen, zoals ze tot nu toe zijn geplaatst.
Kijk op deze website voor het laatste nieuws, wanneer je ze gaat bezoeken!

1) Sprookjeskasteel "De Sprookjesboom", Theetuin Vierakker krijgt het laatste Sprookjeskasteel van de achtkastelen sprookjestocht !! Vanaf 8 juni 2018! Is het nieuwste sprookjeskasteel de "De Sprookjesboom,"
Hoogte 2.80 m. te zien bij Theetuin Vierakker, waar heerlijkheden op je wachten. Adres: Ijsselweg 13 Vierakker, www.theetuinvierakker.nl.
Plaats: achter het vroegere transformatiehuisje voor het gebouw. Buiten vrij toegankelijk van Maart t/m november.
Bezoek de ruime tuin met 1200 plantensoorten, terras, serre, kinder-speelplek en meer...

De Sprookjesboom van Roelien de lange, die 8 maanden van het jaar bij de Theetuin, gratis te bewonderen is, zal een verrassing worden voor fietsers, die direct bij aankomst de Sprookjesboom kunnen vinden voor het gebouw. Ook de bezoekers die van het parkeerterrein komen,zullen de Sprookjesboom recht vooruit gekeken, door het boomgaardje, op 30 meter afstand al kunnen zien, even doorlopen naar de voorkant van het hoofdgebouw en je kunt gaan genieten! S'winters zal de Sprookjesboom, samen met de kabouters, een winterslaap houden en van december tot en met februari in de grote schuur een slaapje doen. Alle andere sprookjeskastelen blijven het hele jaar te bezichtigen.

2) Sprookjes kasteel "De Beter Boeren Burcht" met de Boswezens van camping "'t Boshuis", met houtsnijwerk van een Indiaan, Boshuisweg 8, Vierakker. Vrij toegankelijk.


3) Sprookjes kasteeltje "Het Kleine Volkje"
Zoek de locatie, in de omgeving van het parkeerterrein dat rechts van Het kasteel Hackfort ligt (noordkant), aan de Baakseweg, Vorden
Vragen: Onder wat voor grote bomen staat het kasteeltje?
Hoe heetten de dieren die in hout zijn afgebeeld bij het parkeerterrein?
Leven zij overdag of s'nachts?
Hoeveel kaboutertjes tel je in totaal, zie je ook kindertjes?

4) Sprookjes kasteel "De Kabouter Keuken", Locatie: in het restaurant naast kasteel Hackfort. zie www.keukenvanhackfort.nl voor de openingstijden. Wegens de expositie, staat het tijdelijk in de zij ruimte.


5) Het Drakenkasteel bij camping de Rietberg, restaurantje in de Hooiberg, Baakseweg 12 , Vorden, vrij toegangkelijk
Zoek de draken, hoeveel vind je er?
Wat voor dieren zie je op het erf om je heen? Hoe heten ze? En waar komen ze vandaan?


6) Sprookjeskasteel "De Gave Garve"
Locatie op de binnen plaza van basis school de Garve in Wichmond, na renovatie van het schoolplein komt het op een buiten locatie onder een Hooibergdak, dan is het vrij toegangkelijk, nu nog niet.
Hoeveel wortelmannetjes zie je?
Zie je de bij die honing komt brengen, waar kan de honing in gedaan worden?
Bij welk sprookjeskasteel wordt de honing gemaakt?


7) Sprookjeskasteel "de Blije Bijen Burcht" in samen werking met het Gelders Landschap en de Bijen Stichting, Lindense weg 2 Vorden Gelegen op het terrein van Kasteel de Kieftskamp, 2 km van Vorden, richting Linde. Aan de weg onder haar eigen afdak en vrij toegankelijk. Je kunt er ook prachtig wandelen rond het kasteel "de Kieftskamp".


 

De Bijen Koningin en haar hofdames.


8) sprookjeskasteel "de Koningskamer"Bij de bibliotheek in Vorden staat nu het 5 verdiepingen grote sprookjeskasteel "de Koningskamer"
Adres: Raadhuisstraat 5, Vorden, t/o Bruna en Cultuur Hus. Openingstijden van dinsdag t/m vrijdag 10-17 en zaterdag van 10-12:30 uur, zondags en maandags gesloten. Maar dan is het te bewonderen door het glas, want het staat bij de ingang.
www.bibliotheekwestachterhoek.nl


Hoofd kabouter "Het tweede Gezicht", Dit is de voorloper van de acht sprookjeskastelen tocht en te bewonderen aan de Koekoekstraat 23 , Vierakker, locatie direct aan de straat.

Dit is voor kinderen

Hallo Ik heet Roelien de Lange en ik woon op een oude sprookjesachtige boerderij met een rietendak en luikjes aan de ramen, op Landgoed Hackfort. Dat ligt bij Vorden en Zutphen in de Achterhoek. Daar worden al wel 1000 jaar sprookjes, sagen en legenden verteld.
Ik ben kunstenaar en ik schrijf ook boeken, Ik heb altijd les gegeven aan volwassenen en nu ik ouder ben , kreeg ik de inspiratie om iets moois voor kinderen te maken. Rondom Vorden liggen 8 echte grote kastelen, en daar kun je langs fietsen maar dat is wel heel ver.
Ik dacht laat ik een kleine tocht voor kinderen maken. Vorig jaar ben ik begonnen om 8 sprookjes kastelen te maken, die je in een zoektocht hier in de buurt kunt gaan vinden.. Ik heb er nu 6 gemaakt en je kunt de meesten met de fiets in 1 middag bekijken. Maar het is ook leuk elke keer een andere te bezoeken en daar te gaan wandelen.
Hoe maak ik ze ? Dat doe ik door met hulp van een boormachine en gaan we stronken uit het bos op elkaar schroeven, dan maak ik met de hand en met lijm, de trappetjes en de deurtjes en kamers, en dan gaat er een liedje in mij klinken. Ik wordt er heel blij van om het te maken en het is net of er wezens zijn die willen dat ik het zo voor ze maak. Dan maak ik de bewoners, en dat zijn steeds anderen, natuurwezens , maar ook draken of bijen in een bijen burcht.

Hoe kwam ik nou op het idee zulke sprookjeskastelen van hout te gaan maken?
Nou er kwam iemand iets in mijn oor fluisteren, dat was Agapanthus de verhalen tovenaar, kijk hier heb ik een afbeelding van hem.

Ik zal jullie meer over hem vertellen. Klik hier voor het verhaal van Agapanthus.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
En het kwam eigenlijk ook omdat een vriendin van mij Petra Reesink allerlei dingen in mijn tuin zag. En daar vertelde zij mij over.
Nou hoef je dat niet te geloven, maar ik vond het wel spannend!!
De meesten van ons zien alleen gewone dingen, maar sommige mensen zijn helderziend, ze zien meer dan andere mensen.
Soms kunnen ze daar andere mensen mee helpen, dat doet Petra ook in haar praktijk.

Natuur wezens
Op die oude boerderij waar ik woon heb ik een hele grote tuin aangelegd, er zijn bosjes met grillige bomen en heel veel bloemen en sprookjesplekken. En tot mijn verbazing zag Petra overal kabouters en elfen, zij zegt dat je ze beter Natuur Wezens kunt noemen, want ze zorgen voor de natuur. Zien jullie ook wel eens van die wezens?
In sprookjes verhalen, lees je dat de wortel of aardmannetjes voor de wortels van de planten en bomen zorgen en de kabouters zijn ook van de aarde, maar ook van de paddestoelen en de edelstenen en soms zorgen ze ook voor dieren en mensen.
De elfen zorgen voor de bladeren en de bloemen. De feeŽn, grote Elfen of deva's zorgen voor de hele tuin of een heel bos.
In elk land hebben ze weer een andere naam. Zo heetten de huiskabouters in Zweden, de Tomtes, en de mensen zetten een schoteltje melk voor ze onder de trap.

Tom, Tom, de kabouter, Nou ontmoette die Petra bij mij in de tuin een grote kabouter van wel 1 meter groot en die was slimmer dan de andere, hij zei tegen haar dat hij Tom heette, ik vroeg voor de grap of het ook Tom, Tom mocht zijn en dat mocht, en dat lijkt weer veel op die naam van Tomte, de huiskabouter uit Zweden. Toen droomde ik die nacht van die Tom, Tom, hij had gele en rode kleren aan, en liep bij mij over het pad te dansen.
ik heb gelijk een poppetje van hem gemaakt van een bosje helmgras wortels met klei en verf. Hij staat in het sprookjes kasteel van de basis school de Garve. Er zijn daar drie kabouters die ik zelf van helmgras wortels heb gemaakt,
De onderste is de grootste, die heeft een honingbij op zijn schouder, die bij komt honing bezorgen.
Ik hoop dat jullie verhalen gaan schrijven over deze sprookjeskastelen en hun bewoners of zelf poppetjes gaat maken, of een sprookjeshuisje of tuin.