35 jaar Sjamanisme

Al meer dan 35 jaar actief als Sjamanistisch en Spiritueel pionier
Roelien de Lange is kunstenares, schrijfster, therapeute en Sjamaans docente. Van 1975 tot 1985 verbleef zij veel in de leefgemeenschap Findhorn in Schotland. Deze plek werd een inspiratiebron in haar leven.


De Elfenbank
In 1977 richtte Roelien de Lange het geestelijk-cultureel centrum ‘De Elfenbank’ op. Dit centrum stond in Ottersum, bij Nijmegen. Vanaf de 70-er jaren bezocht zij tijdens wereldreizen Indianenstammen waar zij haar eerste contacten legde met het sjamanisme. Vervolgens begon zij wijze Indianen naar Nederland uit te nodigen. Zo ontstonden in Nederland bij de Elfenbank de eerste zweethutten, moonlodges, een tipi-kamp en medicijnwielceremonies. Roelien werd o.a. ingewijd in de gebeden van de vredespijp.


Het Visioen
Eileen Caddy, de oprichtster van Findhorn, logeerde in 1982 op de Elfenbank en kreeg een visioen. Zij stond bij een bremstruik in de prachtige tuin van Roelien. Zij hoorde de zaden openspringen in de zon. De zaden kwamen overal terecht. Toen hoorde zij een stem die zei:
‘Zo zal het werk van de Elfenbank zich door het hele land verspreiden’.

15.000 mensen
Roelien ontving, samen met de Zweed Roger Rundqvist, die zij in Findhorn ontmoette, in 15 jaar tijd maar liefst 15.000 mensen op ‘De Elfenbank’. Natuurlijk deed zij dit werk niet alleen, zij was de initiatiefnemer van het geheel. Veel van de mensen die het centrum toentertijd bezochten richtten hun eigen centrum op in Nederland of daarbuiten.

Inspiratiebronnen
Veel Indiaanse medicijnmensen bezochten het centrum, zoals Archi Fire Lame Deer (Sioux), Sun Bear (Chippewa), Amala Bun Lucas (Pomo), Brenda Collins (Cherokee) en Jamie Sams Midnight Song (Choctaw). Later kwamen daar Sjamanen uit andere culturen bij. Ook sloot zij vriendschap met de Maori’s van Nieuw-Zeeland, de Kahuna’s van Hawaii, Druïden in Europa en een Sjamaan van het Samivolk (de ‘Lappen’).

De zaden verspreiden zich
Samen met Roger Rundqvist richtte zij ook verschillende opleidingen op. Zo was daar het Dromentherapeuticum dat 10 jaar droomtherapeuten opleidde. Hiervoor trok zij internationale docenten uit de hele wereld aan. Dit deed zij ook voor de Sjamaanse jaartrainingen die zij, na het sluiten van de Elfenbank in 1993, voortzette onder de naam ‘School voor Sjamanisme’. Hier werkte zij samen met Frans Scheerder. Ook deze opleiding vierde onlangs haar 10-jarig bestaan. Deze opleidingen sluiten aan bij de maatschappelijke veranderingen in onze multiculturele samenleving.


De Vuurgodin
In de laatste zeven jaar schreef zij vier boeken: Het boek ‘Gaia’s Kracht’ dat in maart 2010 uitkwam bevat beschrijvingen en prachtige foto’s van al haar reizen naar de schitterende krachtplaatsen en heilige plaatsen op de Aarde. ‘De Vuurgodin’ (onlangs 4e druk, uitgever Altamira Becht) ontstond na haar reizen naar Hawaii. In dit boek staan naast spannende reisavonturen ook 35 leerzame oefeningen.
Het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ (nov. 2002, uitgever Koppenhol) bestaat uit 33 kaarten met reproducties van haar kleurige kunstwerken, waarbij boeiende verhalen en creatieve opdrachten de lezer zelf aan het werk zetten.
In 2004 kwam het Ankertje ‘Rituelen bij Mijlpalen in het leven’ uit (uitgever Ankh-Hermes). Daarin wordt het belang van rituelen op belangrijke momenten in het leven beschreven en worden veel praktische voorbeelden van rituelen gegeven voor tal van situaties.

Een nieuw begin
Roelien woont nu op een boerderij in een oud natuurgebied bij Zutphen. Zij richtte hier Stichting Kristalpunt op; een kleinschalig centrum voor kunst, cultuur en natuurbeleving. Daar gaf zij workshops, moonlodges (vrouwendagen) en zomerweken. In haar coachingpraktijk begeleidt zij sporadisch mensen bij mijlpalen in hun leven.
Op verzoek ontwerpt zij rituelen op maat. Ook als kunstenares is zij zeer actief.