07 Het Bijen project en Het Groenemannenklooster

Nieuwsbrief Inspirations 7
Kleurrijk nieuws van Roelien de Lange

Beste mensen,

In deze nieuwsbrief vind je nieuws over de wonderbaarlijke bijen en het bezoek aan een ‘groene mannen’ klooster.

Herfst op Hackfort

We genieten volop van de geuren en kleuren van de herfst. Als de mist optrekt en het gouden licht in lange banen door de eikenlaan schijnt, is het verleidelijk een ommetje kasteel te lopen. Vandaag de ijsvogel als een blauwe toverpijl alweer bij de beek gezien! Even opladen doe je hier in een kwartier.

De wonderbaarlijke bijen en ons bijenproject.
We sponsoren 2 bijenvolken, een demonstratiekast en nog meer voor de schooltuinen van de Vrije School vlakbij ons huis. Dit doen we omdat het nodig is de bij op aarde te behouden en met respect en liefde te behandelen. Roelien heeft vroeger geïmkerd. De bedoeling is dat de bijen op eigen honing gaan overwinteren. In de huidige imkerij wordt alle honing afgenomen en overwinteren de bijen op suikerwater. Je hoeft geen antroposoof te zijn om Rudolf Steiner te geloven die 80 jaar geleden al voorspelde dat dit de bijen verzwakt. Albert Einstein heeft eens gezegd dat vier jaar na het verdwijnen van de bijen ook voor de mens het leven eindigt. In Findhorn werken ze met een bijenproject, de Vrije School in Zeist maakte het tot een leerprogramma met Gerard Copijn. Ook Ecolonie schrijft erover. Wij ondersteunen het project bij ons in de buurt.
‘The Shamanic way of the Bee’, dit boek van Simon Buxton is een inspiratie. Roelien is al langer bezig met de studie van Bijengodinnen zoals die in Mesopotamië, en rotsschilderingen van bijensjamanen in de Sahara. Zij gaat er binnenkort een artikel over schrijven en een nieuwe “Inspirations” op haar website.

Het ‘Groenemannenklooster’ van Saint Bertrand de Comminges (1200 na Chr).
Roelien maakt al jaren een studie van “Groene Mannen”, the “Green Men” zoals ze in Engeland veel worden afgebeeld in oude kerken als de geest van de natuur. Zie Inspirations 6 op deze website. Ook in andere landen zoals Frankrijk vind je deze boomwezens in kloosters en kerken terug. Onze ervaring: Al jaren wilden we naar het klooster van Saint Bertrand de Comminges in de Pyreneën. Het ligt zo’n 50 kilometer ten oosten van Lourdes, prachtig op een rots te midden van groene beboste heuvels. Een inspirerende plek. Op de kleine camping hoorden we de klokken van het klooster en de koeien met hun bellen. De pelgrims route van de Jacobsschelp voert langs het klooster. We hebben er de meest bijzondere beelden van de groene man gevonden die we ooit gezien hebben. Er zijn er heel veel, soms wijs en oud als knoestige bomen maar ook met grote elfen punt oren en met een meditatieve glimlach.

Roelien schreef hier een artikel over in ‘Spiegelbeeld’, dit staat ook in haar nieuwste
boek ‘Gaia’s Kracht’.

In Zuid Frankrijk maakte Roelien ook schilderijen over háár waarnemingen van de Groene man en een bosgodin. De volgende tekst schreef zij naar aanleiding hiervan:

In Frankrijk voelde ik mij in de vallei van de Cèze bij Bagnols sur Cèze heel sterk in verbinding met de natuurwezens. Er zijn daar een soort beschermers of deva’s van de hele vallei. Ik voel hen in de bomen, in het gefilterde zonlicht, in de klank van de kabbelende rivier die ruist tussen de rotswanden en in de gele rotstorens van zandsteen die hoog boven de bomen uitsteken. Alles leeft, over alles wordt gewaakt door een vrouwe die door het bos schrijdt in die andere fijnstoffelijke dimensie waar alle kleuren anders zijn en tintelen (shimmering light). Deze ervaring heeft mij geïnspireerd tot het maken van de volgende twee schilderingen ‘Groene Man van de Cèze’ en ‘Waterfee’.

Klik hier om naar de inhoudsopgave van alle reisverhalen te gaan.