04 Terug naar Findhorn

Reis naar Schotland van Roelien de Lange – Terug naar Findhorn

Lieve mensen,

Eerst een voorafje: ‘De Sabbatical’????

Wat ik merk met deze Sabbatical die nu vier maanden ver is (oei, nog 2½ maand!) dat het lastig is om echte kwali-tijd te creëren. Toch is er veel gebeurd. De eerste maanden kwam ik een aantal stevige dingen tegen. Tijd voor reflectie bracht proceswerk en relatiewerk. De onderste steen die boven komt en overal om ons heen dezelfde zwaarte-kracht! Astrologische invloeden waren afgelopen herfst echt niet te onderschatten!

Handoperatie

Toen ik meer helderheid kreeg, kon ik meer mijn eigen spoor gaan volgen. Jammer genoeg kwam toen de 4e handoperatie in 7 jaar! De pezen willen meer ruimte. Symbool voor mijn eigen verlangens?
De reis naar Findhorn op de 28e december voelde als een nieuw begin, het opstijgen van het vliegtuig, als zelf weer vleugels krijgen. Mijn partner naast mij, samen delen.

Wat is Findhorn?

Findhorn Foundation is sinds 45 jaar een spirituele universiteit en een ecodorp, 40 km van Inverness in Noord Schotland. Één kilometer verder ligt het oude vissersplaatsje Findhorn. Dan heb je Cluny Hill College, een enorm gebouw, 7 km landinwaarts in Forres, dit behoort ook tot de Findhorn Foundation. En dan wonen er nog ca. 1000 mensen in ’the Outer Community’ dwz. verspreid in de omgeving, maar wel betrokken.

websites:  www.Findhorn.org en inquiries@findhorn.org
Ons bezoek aan Findhorn bracht alles wat ik verwachtte en meer. Sinds 30 jaar is dit mijn spirituele thuisplek. Ik stapte uit de taxi en snoof die typische Findhorn lucht op; zout van de zee en de grote getijdenbaai, (vol roepende vogels), de pittige lucht van turfvuur, kolen en openhaarden, kruiden en de dennenbomen er doorheen. Ik was weer thuis! Voor Sense de 3e keer, voor mij waren er zooo veel goede tijden die ik hier heb doorgebracht. En later in de C.C. ( de Communications Centre, de gezellige eetruimte) roepen er toch nog mensen: ‘Roelien’!!!!! en geven mij een dikke knuffel. Dat is hartverwarmend na 6 jaar afwezigheid. We logeren die nacht in een B & B, de Rainbowlodge, bij de Vlaamse en Sjamaanse Marleen, waar ik Dietmar uit Duitsland tegenkom, ooit deel van de woongroep op de Elfenbank. Hij heeft hier een expositie over land-art, inspirerend om te zien.
Het internationale Findhornleven is weer begonnen! We kijken de volgende morgen als het licht wordt, onze ogen uit. In 6 jaar is hier een echt eco-dorp ontstaan. Straten, grote houten huizen, een kunstcentrum, nieuwbouw, windmolens. Daarnaast nog steeds de oude caravans en whiskeybarrel houses, yurts en andere creatieve woningen.

Eileen Caddy, één van de oprichtsters en grote inspirator, mediteerde elke ochtend in ‘The Sanctuary’. Kortgeleden ging zij naar Gene Zijde. Alleen ga ik de meditatieruimte binnen en herken ik dezelfde zuil van licht energie, die zich als een heldere deken om mij heen vleit . Ik voel tranen opkomen, oude pijn en toch nog verdriet van de laatste maanden? Ik weet het niet meer…. Dan is Eileen er, opeens. In een liefdevol licht staat zij dicht bij mij. Zij stuurt mij troost en een grote liefdekracht als een omarming. Ik ben ontroerd en mijn hart gaat open. Zo kom ik langzaam tot mijzelf. Ik wordt nu gewaar dat in deze zuil van energie die uit de hemel lijkt neer te dalen, engelen en lichtwezens op deze plek naar beneden kunnen komen helemaal tot in onze realiteit. De aarde is hier volledig verbonden met de dimensie van het licht (onze ouderwetse hemel). Ik hoor hoe Eileen mij uitlegt: ‘vroeger bevond ik mij op één plaats, nu kan ik op vele plaatsen tegelijk zijn, in liefde’.
Ik ben dankbaar dat mijn bewustzijn hier mag groeien.
De New Years Gathering waar wij aan deelnemen is een week vol dans en zang en creativiteit. We maken een winterse wandeling door de kloof van de Findhorn rivier. De voortdurende spiralen die zich in het schuim op het bijna zwarte water vormen lijken mij hun geheimen te vertellen. We huggen oude reuzenbomen en ook elkaar.    

Met onze internationale groep vormen we een creatief theater. We plakken reuze lantaarns en vormen een avondoptocht door het bos in een magische midwinternachtsdroom.
Ieders talenten komen naar boven. Oud- en Nieuw is ook een innerlijk proces en ik verkleed en beleef mijzelf als de Sjamaan van dood en leven. Een stap naar mijn initiatie volgende maand…..
Martin, een bekende socioloog bakt ter ere van zijn 60e verjaardag een chocolade cake voor 100 mensen. Sense doet mee met Martins mannenritueel in de nachtelijke duinen, indrukwekkend in de vallende sneeuw. Het is een rijke week. Het afscheid komt plotseling als ieder weer over de aarde uitzwermt naar alle windrichtingen en een stukje hartsenergie meedraagt over de Aarde.

Bijkomen

Dan rusten we uit. We lopen langzaam langs de zee, bouwen een steencirkeltje in die oneindige ruimte van de grote getijdenbaai, de bossen, de stranden en de verre fjorden. Heerlijk opwarmen in de Kimberley Inn bij een groot houtvuur en doedelzak muziek in de avond. En het weer!!!! Het is fantastisch, mist, sneeuw, hagel, wolken, zonneschijn, alles wat je wilt en steeds weer adembenemende Schotse luchten.

Oude vrienden

nodigen ons uit op een echte Engelse High Tea. Je werd high van de heerlijk broodjes, de honing en alles. En dat op een bloemetjes servies in een sprookjes huisje. We voelden ons net in een boekje van Beatrix Potter!
Harley Miller was in het verleden een geliefde docent op centrum de Elfenbank. Het gaat hem en zijn vrouw heel goed. Betsy en Sven hebben hun boerderij opgebouwd van een ruïne. Ook bouwde hij een timmerfabriek en een Vrijmetselaars tempel bij hun eigen huis. Wat een doorzettingsvermogen!
Roger Doudna, een Findhorn pionier van het eerste uur, vertelt mij enthousiast dat hij de plannen heeft liggen voor een ecologische jeugdherberg met huisjes gemaakt van grote houten whiskey vaten, hij krijgt het vast voor elkaar!
We logeerden op dat moment in een Boeddhistisch centrum. Dat is zo boeiend in Findhorn, ieder volgt een eigen weg en toch is men één Gemeenschap.

Nature Spirits

Met Dietmar bezoeken we de Fairy Glenn op Black Isle. Bij de watervallen in deze verborgen vallei voel ik de Nature Spirits, de natuurwezens, waar Findhorn zo beroemd door werd. Ze dartelen om mij geen en komen zelfs op de foto!
Laten zij zich meer zien aan ons omdat wij meer open staan???

Ik wens jou, lieve lezer, vriend en vriendin een warm hart en een Big Findhorn Hug toe!
Liefs van Roelien

P.S.: Als je naar Findhorn wilt kun je op hun website naar het boeiende programma kijken, je kunt met speciale vragen ook bij mij terecht. Ik ben al 30 jaar een contactpersoon.


Website: www.findhorn.org 
E-mail: inquiries@findhorn.org

Aanbevolen B&B in Findhorn: Rainbowlodge: email ritaglynn@pobox.co.uk

Aanbevolen B&B in de omgeving van Rosslyn Chapel (Edinburgh): Hillwood in Rosewell

E-mail hillwood@beeb.net van Shonagh Toulouse, kijk vast op www.Rosslynchapel.com

en www.landart-creations.com (Landart, prachtige natuurkunst).

Klik hier om naar de inhoudsopgave van alle reisverhalen te gaan.