05 Rosslyn Chapel

Een bezoekje aan Rosslyn Chapel

Rosslyn Chapel

Lieve Mensen,
Na mijn bezoek aan Findhorn, waar je in de vorige Inspirations over kon lezen, beloofde ik mijn bijzondere ervaringen met de krachtplek Rosslyn Chapel in een nieuwe Inspirations te beschrijven. Voor mij is deze plek een van de sterkste plaatsen waar je in de zichtbare wereld een samensmelting vindt van enerzijds de deva’s en natuurwezens van onze schepping, het paganistische en Sjamaanse bewustzijn en anderzijds de vroeg-Christelijke Westerse cultuur. Ook in de directe omgeving met haar prachtige natuur ervaar je dit aan den lijve.

Rosslyn Chapel vind je in Schotland, in de golvende heuvels van de Lothians, zo’n 10 kilometer van Edinburgh. Dit kerkje dat op de rand van een bebost rivierravijn ligt, is nu vooral bekend van het boek en de film ‘De Da Vinci Code’. Ik kende het al vele jaren uit boeken over de Groene Man, verborgen natuurwezens afgebeeld in steen en hout in kerken en oude gebouwen.
In Rosslyn Chapel sprak ik met een gids die al honderd-en-acht gebeeldhouwde groene mannen gezichten in en om deze bijzondere kapel gevonden heeft.

Ik vertel eerst iets over deze magische kapel. Dan komt er informatie over de Groene Man en daarna over de omgeving van Rosslyn Chapel. Dus lees verder!

Ik heb er bij een bijzondere vrouw gelogeerd, die een fijn B&B heeft, en je ook in de omgeving kan gidsen. Daarover meer.

Besneeuwde heuvels

We kwamen bij Rosslyn Chapel aan op een dag dat de heuvels met nieuwe sneeuw bedekt waren. Shonagh, onze gastvrouw, zette ons af en ik stond een tijdje te genieten van het zonlicht en de wolken en het vergezicht vanaf het parkeerterrein. Tussen hoge heggen liepen we naar de kapel die qua uiterlijk tegenviel, want er staat een heel groot golfplaten dak over het hele dak heen op grote metalen steigers. Dat blijft er nog jaren staan, hoorden wij. Het koepelgewelf van steen dat het dak vormt is zo doordrongen van vocht, dat het eerst moet drogen voor de restauratie kan plaatsvinden.

Het kasteel van de Sint Clairs

De familie Sint Clairs bouwde een kasteel op een vooruitstekende rots boven het ravijn van Rosslyn. Daar kun je nu nog omheen lopen. Eén van de Sinclairs – zoals ze genoemd werden, was ook een prins van het eiland Orkney. Hij besloot om in 1450 Rosslyn Chapel te laten bouwen. De familie had verbindingen met de Keltische geschiedenis, de Tempeliers, het Midden-Oosten en met de mystieke wijsheid van Egypte. Deze esoterische kennis is bij de bouw gebruikt. Uit heel Europa werden de beste kunstenaars en ambachtslieden uitgenodigd.
Noorse invloeden zijn te vinden in de acht draken aan de voet van de mooiste pilaar. Draken die volgens de Scandinavische mythologie aan de voet van de Yggdrasil boom leven.
Indianen-invloed uit Noord-Amerika is te vinden in de afbeeldingen van maïs en zonnebloemen die toen nog niet bekend waren in Europa. Want Columbus ontdekte Amerika pas 50 jaar later. Sir Henry St. Clair zou in 1398 naar Canada zijn afgereisd met 12 schepen en 200 man en bracht een tijd door bij verschillende Indianenvolken.
De Sinclairs gaven altijd een beschermde plek aan de zigeuners in die tijden in de Glen onder hun kasteel. Ook de oude wijsheid van de zigeuners zou bij de bouw gebruikt zijn.

Groene mannen zoeken

Terug naar de kapel, de buitenkant viel dus tegen, maar toen we binnenkwamen in het restaurantje en de winkel, was het warm, er klonk mooie muziek en de sfeer voelde goed. We hadden het geluk dat het begin januari was en er geen bussen met toeristen stonden. Het was ‘s-ochtends tien uur en we waren alleen toen we door de piepende deur de kerk binnenkwamen. Nu ik het schrijf, voel ik het weer gebeuren en kom ik in gedachten binnen. De grote verrassing!
Het zonlicht stroomt in gouden banen door de hoge kerkramen naar binnen en overal om ons heen is het witte beeldhouwwerk zo fijn als kant dat langs de zuilen en bogen in ranken en takken bijna groeit in beweging. De hele kerk is versierd met bladeren, bloemen, engelen en vreemde wezens. Rond de voet van de beroemde grote witte zuil slingeren acht draken. Nu gaan we op zoek naar de groene mannengezichten.
We vinden ze hoog boven ons en overal verscholen in de bladerversieringen. Het is echt een zoekplaatje. Een verrekijker zou heel handig zijn. Op een kleine pilaar die zich naar je toe buigt, is er één die heel prominent aanwezig is met een soort stenen slangen uit zijn mond. Dat is bijzonder. Omdat ze door de kerk eigenlijk niet geaccepteerd werden, vind je ze meestal verborgen. We vinden zelfs twee groene vrouwen die ons aankijken vanuit een beeldhouwwerk van gevlochten twijgen dat onder de ramen langs de pilaren verder groeit.

Krachtplek

Er ligt een krachtplek links van het centrum van de achterkant van de kerk, dus links van het prominente groenemannen gezicht op het naar beneden gerichte hangende zuiltje, dat van het plafond af komt. Dit ligt ook op de hoofd ley-lijn of krachtlijn. Er wordt gezegd dat je niet te lang op deze plek moet gaan staan. Ik vond het wel meevallen. De zogenaamde crypte is eigenlijk een uitbouw bovenop de helling waarop de kapel ligt. Daar vond ik geen prettige energie. Mediterend in de kerk was de kunstzinnigheid, de toewijding van de makers en de verbinding met andere dimensies zoals die van de natuurwezens, maar ook kosmische energieën, voor mij heel voelbaar.

Wat mij later duidelijk werd – toen ik in de Glen van Rosslyn, in het beboste ravijn naar de rivier afdaalde, was dat de werkelijke kracht van deze plek ligt in dit ravijn in de rotsen, maar ook in het geluid dat de rivier maakt over de stenen. Dus ga eens in stilte luisteren en laat je oplossen in de klank van de rivier. Ook in de eeuwenoude bomen die je daar kunt vinden, voel je deze geladenheid. Wel stijgt al deze oeroude natuurenergie als het ware op naar de kapel die het verzamelt in haar stenen afspiegeling van de heilige vallei en het verbindt met kosmische energie.

Mystiek

Er wordt gezegd dat op een mystiek niveau Rosslyn gebouwd is op een manier dat haar spirituele frequentie zich steeds opnieuw afstemt op het trillingsgetal dat de aarde in haar ontwikkeling bereikt. Dus ook op wat er nu gebeurt in het transformatieproces van onze mooie planeet en van ons zelf. Rosslyn brengt zichzelf dus in ‘alignment’ – zoals een radio die zich op de juiste zender afstemt.

Nachtelijke verrassing

Op 11 januari om 11 uur ’s avonds gebeurde er iets heel bijzonders met mij. Ik was die dag op enkele krachtplekken geweest die verbonden zijn met Rosslyn, zoals Dryburgh Abbey, Old Glencourse Church, Old Melrose en de Soutra ruïne bovenop een hoge berg met overzicht over de zee. Met rode wangen van de vrieskou buiten en de gezellige open haard ’s avonds, was ik vroeg gaan slapen. Om 11 uur werd ik glashelder wakker. Er werd mij gezegd door de gidsen om te gaan mediteren. Als een Indiaan zat ik in een deken gehuld op een stoeltje en verbond mij met hemel en aarde. Plotseling voelde ik een heldere Noordelijke energie van sneeuw en ijskristallen en een hele lichte spiritualiteit. Dit kwam in een drievoudige spiraal van hoog boven naar beneden, de kruin van mijn hoofd in. De spiraal voelde direct als een vergroting van een nieuwe DNA-vorm. Uit gewoonte wortelde ik mijn voeten stevig in de grond als een boom. Toen daalde een soort rooster in de vorm van een groot versierd ijskristal langzaam door mij heen. Tot mijn verbazing voelde ik twee wervels in mijn rug op hun plaats schieten, en daarna nog een harde ‘tok’ die duidelijk in de kamer hoorbaar was, maar onder uit mijn rug kwam. Ik schrok ervan. Daarna was ik opgewonden. Zouden mijn min of meer chronische rugklachten wonderbaarlijk genezen zijn? Dat bleek later niet het geval. Wel voelde ik dat ik die nacht een grote stroom energie door mij heen kreeg, waarvoor het kanaal geopend was. Ik werd als het ware in ‘alignment’ gebracht met een bepaalde frequentie van energie.

Codering van muziek

Langs de bogen achterin de kerk zie je allemaal vooruitstekende blokjes met patronen in beeldhouwwerk. Onlangs heeft een musicoloog en onderzoeker ontdekt dat de figuren op de blokjes overeenstemmen met muzieknoten. Hij kon dit vinden door muzieknoten te spelen bij een metalen plaat waarop zand ligt. Elke muzieknoot veroorzaakt een ander patroon in het zand. Deze techniek heeft hij verfijnd. Zo kon hij het geheim van de blokjescode van Rosslyn Chapel decoderen. Een cd met deze prachtige muziek uit 1400 is te koop via de winkel van Rosslyn Chapel. Zo zullen er nog meer geheimen in Rosslyn verborgen zijn. Ik vind het spannend in een tijd te leven waarin overal oude wijsheid weer tot ons gaat spreken.
Zie voor de cd ook www.divine-art.com.

De Groene Man in de geschiedenis

Een van de oudste, meest verbreide en krachtige wezens uit mythe en folklore is die van de ‘groene man’ omgeven door groene bladeren of boomtakken. Je vindt hem in kerken en oude gebouwen, in verborgen hoekjes of boven je hoofd waar twee gewelven samenkomen. Dan kijkt hij je aan als een magische groene man, met bladeren die uit zijn neus of mond of zelfs uit zijn oren groeien. Als symbool van de levensgevende adem die door de natuur stroomt. Zo vond ik nadat ik zijn geheim kende, wel veertig groene mannen gezichtjes in de bogen van de Kathedraal van Chartres in Frankrijk. Voorheen had ik ze niet gevonden.

In al zijn verschijningsvormen bezit de groene man de macht van het verdwijnen, de macht om ongrijpbaar met de bomen te versmelten. Er zit een merkwaardige aantrekkelijkheid in deze mythe die ons op een diep niveau raakt. Dat komt doordat het onze diepste, nu grotendeels onbewuste, band met de wilde natuur voorstelt. Ontembaar wild en vrij.

Het symbool met het bladermasker dat in de Middeleeuwen door de kerk werd geadopteerd, komt al in de prehistorische tijden voor. Ze zijn aangetroffen in de Romeinse kunst uit de eerst eeuw en vroege voorbeelden van een semi-menselijk gezicht dat door varenbladeren heen gluurt komen voor op tempelmuren en als decoratie op kistgraven. In de Middeleeuwen werd hij geassocieerd met de ‘bosgeest’, de wilde geest van het woud. In de lente werd een soortgelijk masker door de straten gedragen onder het zingen van ‘hier is de groene man!’ De verwelkende bladeren werden daarna verwijderd en in de graanakkers begraven om vruchtbaarheid te geven. Ook aan de buitenkant van Rosslyn Chapel vind je na wat zoeken in de bogen langs de hoge ramen een aantal groene mannen die de vier jaargetijden uitbeelden; van doods naar heel levend.

De omgeving

Als je voor de kapel staat, en je slaat linksaf, neem dan niet het eerste hek rechts met een wandelbordje, maar een volgende afslag; een pad met hoge bomen en muurtjes rechts. Dit leidt naar het mooiste stuk van het ravijn. Als je de oudste bomen in het ravijn wilt zien, moet je na circa 100 meter links over een lage stenen muur klimmen, waar de bomen dicht op elkaar staan. Je komt in een stukje verwilderd bos, en al snel bij een plek waar een landhuis heeft gestaan. Daar vind je zeer oude kastanjebomen met een vriendelijke energie. Ze lijken sprekend op enten, (In de ban van de ring). Je kunt van daaruit doorlopen naar beneden, naar de rivier waar zelfs een prehistorische inscriptie in een rots gevonden is. En vergeet vooral niet te luisteren naar het geluid dat jou mee kan voeren naar een ruimere wereld.
Als je voor de kapel slaat, en je slaat rechts af, en dan direct links, dan loop je door een holle weg naar beneden. Eerste weg links, tussen twee begraafplaatsen en je komt bij de ruïne van het Rosslyn kasteel. Ga je daar naar beneden, dan kun je over een loopbrug via een parkeerterrein in het bos naar de weg lopen. Daar kun je links omhoog langs de weg om in een half uur bij je B&B te komen. Dit wel langs enkele lokale wegen.

Logies, gidsen en verdere info

Na een zoektocht op internet, vonden we de beste logies die voor ons geschikt was bij het huis Hillwood in Rosewell, een half uur lopen van Rosslyn verwijderd. Shonagh Toulouse is een warme, hartelijke vrouw die ook in de mails alle informatie kan geven hoe je vanuit Edinburgh station met de bus bij haar huis kan komen. In een gezellige kamer met open haard en boekenkast serveert ze je een engelse thee. Het nadeel is dat er geen restaurant in de directe omgeving is, maar in verschillende dorpen zoals Rosslyn wel. Shonagh kan je ook over oude Keltische plekken in de omgeving vertellen of je gidsen.
Hillwood
Shonagh Toulouse
0044 – 131 448 2844
email hillwood@beeb.net



Wij zijn met Jackie Queally van Celtic Trails op pad geweest. Wij kunnen haar jammer genoeg niet aanraden als gids.


Een gids in Rosslyn Chapel zelf is Fiona Bayaud, fionabayoud@yahoo.co.nz

Ze heet nu Fiona Scott. Als je haar alleen hebt, vertelt ze je enthousiast over haar groene mannen en vrouwen onderzoek.

Kijk op www.rosslynchapel.org.uk voor openingstijden.
Email eventueel: rosslynch@aol.com. Ook voor verdere logies.

Klik hier om naar de inhoudsopgave van alle reisverhalen te gaan.