25 Blauwe Roos

Blauwe Roos

Het web van het leven is geweven

1. Kernwoorden
     – Eeuwigheid
     – Muziek
     – Keltische mystiek
     – Weven2. Beschrijving
Op dit kunstwerk staat een mysterieuze blauwe roos centraal. Er glinsteren dauwdruppels op haar diepblauwe bloembladeren. Zij komt voort uit donkere schaduwen en ze staat in een magisch licht. De blauwe roos wordt bezongen in Keltische liederen. Het is een mystieke bloem, wiens kleur niet bestaat in onze realiteit. Het is de bloem van de aspiratie, een verlangen naar een andere staat van bewustzijn. De blauwe roos is een belofte. Het is de maan die haar blauwe bloembladeren een zilveren weerschijn geeft. 
Verder weg ligt een groene heuvel met een eeuwenoud heiligdom aan de oevers van een blauwe zee. Het is de steencirkel van Gallanish op de eilandengroep van de Hebriden in Schotland, een plek waar vijfduizend jaar geleden al een heiligdom was. In de steentijd, de megalithische tijden, vormden deze zeven cirkels van staande stenen een groot heiligdom, dat was gewijd aan zon, maan en sterren. 
Op het kunstwerk staat de steencirkel, als in een andere tijdsdimensie, in een groengouden straling van een verre zon. Later eerden de Kelten deze oude krachtplaats. Nu nog zien sommige eilandbewoners een stralend lichtwezen tussen de stenen lopen in de midzomer. De geest van een adelaar zweeft op witte vleugels uit de diepblauwe nacht naar het licht. Golvende bewegingen als van verre muziek dansen langs bergen en dolfijnen en trillen na tot hoog in de lucht.
3. Boodschap

 • Eeuwigheid
  De blauwe roos is een mystieke belofte. Zij vertelt dat er meer onder de zon en de maan te vinden is, dan wij met ons gewone gehoor kunnen horen en wij met het blote oog kunnen zien. De blauwe roos verwelkt niet, zij is een eeuwigheidsymbool voor de bron van het leven. Het pad van de regenboog naar de verre bergen nodigt je uit om op weg te gaan en je te verdiepen in de mystieke kanten van oude culturen. Op die manier zul je ook dichter bij je eigen oerbron komen.
   
 • Muziek
  Eén van de wegen naar je eigen bron is het luisteren naar oorspronkelijke muziek. De Kelten zijn de voorouders van veel westerse mensen. Keltische muziek brengt ons in contact met de oerbron in onszelf. De muziek roept de sfeer van verlangen en verbondenheid met de natuur op en brengt je in de ruimte van verre landschappen en bijzondere ervaringen. 
  Misschien liggen jouw wortels in een hele andere richting. Ga eens op zoek naar hedendaagse wereldmuziek die jou aanspreekt. Veel van deze muziek heeft sjamanistische invloeden. Koop eens kaartjes voor een concert met wereldmuziek en vraag onverwachts iemand mee, of verdiep je in muziek uit oude culturen. In de muziekbibliotheek van elke stat kun je deze muziek lenen.
   
 • Keltische mystiek
  Als je deze kaart getrokken hebt, dan kan dat aangeven dat er een groeiend gevoel voor mystiek in jou ontstaat. Durf eens te dagdromen, dat kan nieuwe inspiratie opleveren. Stel je voor dat je tussen de stenen van de steencirkel doorstapt om de kring binnen te gaan. Het licht van de ondergaande zon schijnt in je ogen en je begint verborgen klanken te horen. 
  Deze kaart heeft met betovering te maken, de betovering waarin de barden en troubadours met hun harpspel de ademloze toehoorders in een ridderzaal konden brengen. Zo stil luisterde het publiek, dat alleen het verschuiven van een houtblok in de open haard te horen was. Wanneer heb jij voor het laatst een sprookje gelezen of naar een verhaal geluisterd bij kaarslicht?
   
 • Weven
  Deze kaart kan een aanwijzing zijn om nieuwe draden in het web van jouw leven te gaan weven. In oude sprookjes komen vermoeide reizigers soms plotseling in een verborgen dal waar het altijd lente is. De tijd staat er stil. Er woont een oude vrouw die aan haar weefgetouw werkt. Zij weeft het web van het leven, van de lotsbestemmingen en van de tijd. In haar weefwerk creëert zij harmonie, die om haar heen rimpelt als de cirkels in een vijver. Sta je voor het nemen van beslissingen, let er dan goed op dat de strengen die jij gaat weven uiteindelijk harmonie brengen voor jou en je omgeving. Jouw levensweb is met vele draden verbonden met alles om je heen.
   
 • Dromen
  De nachtsfeer links op de kaart vertelt over dromen, over het onbewust verwerken, maar ook over het naar jezelf luisteren. De adelaar vliegt niet voor niets van de nacht naar de dag. Hiermee brengt hij het onbewuste in het daglicht. Luister naar wat dromen jou in deze periode te vertellen hebben.

Deze kaarttrekking wordt je aangeboden door Roelien de Lange. Deze on-line versie is een ingekorte versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’. In de volledige versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ zijn de volledige teksten plus nog eens bij iedere kaart Zeven Stappen met Creatieve Oefeningen plus reisverhalen over het ontstaan van het betreffende kunstwerk toegevoegd. Het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ is uitverkocht. Er zijn nog enkele exemplaren bij Roelien de Lange te koop. Op internet zijn de prijzen flink gestegen.