29 Gouden Valkschild

Gouden Valkschild

De wortels van je bestaan begrijpen

1. Kernwoorden

    – Voorouders
    – Blootleggen
    – Vergankelijkheid
    – Wedergeboorte
2. Beschrijving
Op dit schild zijn voorwerpen te zien met een geschiedenis. Je ziet allereerst twee grote witte kaken. Ze komen uit de woestijn in Amerika. Wit gebleekt door de zon en de wind, hebben ze een eigen schoonheid gekregen. Twee zwarte pijlen steken schuin achter de witte botten naar beneden. Hun richting geeft een afdaling in het verleden weer. Er is daar iets te ontdekken. Daaronder zijn stukje drijfhout te zien, opgeraapt op het strand van de Grote Oceaan. 
In het midden van de afbeelding is een zwarte cirkel te zien met ringen. Het doet denken aan een schietschijf of aan een vijver waar een steen van de tijd in gevallen is. De rimpels verspreiden zich zoals de jaarringen van een boom, om de ouderdom aan te geven. Zij vertellen een geschiedenis. Een gouden valk staat met de vleugels geheven bovenaan de afbeelding te bidden en hij kijkt naar beneden. Elk moment kan deze vogel een duik nemen en met grote snelheid op zijn doel afkomen. Zijn scherpe blik heeft op zo’n moment iets ontdekt wat belangrijk is. 
3. Boodschap

 • Voorouders
  Heb je deze kaart getrokken, dan is het van belang om naar je verleden te kijken. Dit kan betekenen dat je een stamboomonderzoek gaat doen naar je afkomst of nog net op tijd een oud familielid opzoekt om waardevolle verhalen over je afstamming te horen. Ook kan dit schild een aanwijzing betekenen om je gedegen in je persoonlijke geschiedenis te verdiepen, naast de geschiedenis van je voorgeslacht. Er ligt daar een sleutel voor iets wat je nu kunt gaan ophelderen of beter gaan begrijpen.
   
 • Blootleggen
  Misschien is er in je verleden of in dat van je ouders of voorouders iets gebeurd, dat erom vraagt om tot op het bot blootgelegd te worden. Het kan zijn dat deze gebeurtenis(sen) jouw gemoedstoestand op dit moment nog steeds beïnvloedt. Je zult hier misschien hulp bij nodig hebben of onderzoek naar moeten doen. Misschien moet je jezelf pijnlijke vragen stellen of is het nu tijd om je ouders of je familie deze vragen te stellen. Dit kan je veel op gaan leveren. 
   
 • Familieconstellatie
  De plek die jij in jouw familie hebt ingenomen en de dingen die er in jouw geschiedenis gebeurd zijn, hebben bepaalde spanningsvelden opgeroepen. Spanningsvelden naar broers, zussen, vader of moeder, oma’s of opa’s, maar vooral naar diegenen waar jij het meeste contact mee had of wilde hebben kunnen nog steeds in je systeem zitten. Tegenwoordig wordt er meer aandacht besteed aan de psychische druk van doorgegeven oorlogstrauma’s naar de tweede generatie, maar ook een miskraam die je moeder heeft ervaren in het verleden of een overleden broertje of zusje waar je nooit meer aan denkt, kan invloed uitoefenen. Het blijkt dat wij in onze omgeving situaties herhalen die wij kennen uit ons verleden. Worden wij ons dit bewust, dan kunnen wij ons bevrijden van oude patronen. 
   
 • Vergankelijkheid
  Op dit schild zijn botten en drijfhout te zien. Het doet ons eraan denken dat alles vergaat tot stof. Dit stof waar de bodem uit bestaat en waar wij nu op lopen, is samengesteld uit talloze componenten van alle planten, bomen, dieren, mineralen en mensen, die voor ons leefden in de geschiedenis. De indianen zeggen in hun gebeden: ‘all my relations’ en zij bedoelen alles wat leeft en wat voor ons heeft geleefd zodat wij kunnen voortbestaan. Voor hen is een handvol aarde verbonden met al hun ‘relaties’ en daarom heilig. 
   
 • Wedergeboorte
  Heb je deze kaart getrokken, dan is het goed om met de argusogen van de gouden valk van bovenaf je eigen reacties en emoties te bekijken. Dan kan je jezelf bevrijden van oude ballast. Als je de diepte van je oude wortels durft te doorgronden, dan kan een gevoel van wedergeboorte je beloning zijn. 

Deze kaarttrekking wordt je aangeboden door Roelien de Lange. Deze on-line versie is een ingekorte versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’. In de volledige versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ zijn de volledige teksten plus nog eens bij iedere kaart Zeven Stappen met Creatieve Oefeningen plus reisverhalen over het ontstaan van het betreffende kunstwerk toegevoegd. Het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ is uitverkocht. Er zijn nog enkele exemplaren bij Roelien de Lange te koop. Op internet zijn de prijzen flink gestegen.