15 IJsvogelspirit

IJsvogelspirit

De ijsvogel is koning van zijn eigen bestaan


1. Kernwoorden
     – De vier seizoenen
     – Concentratie
     – Doelgerichte actie
     – Camouflage2. Beschrijving
Op deze kaart kijkt koning ijsvogel naar zijn eigen universum en daarin klopt alles. De dieren, de planten, de vier seizoenen en de vier elementen zijn samen in evenwicht en ze hebben ieder hun eigen plaats. De twee helften van de afbeelding zijn elkaars spiegelbeeld, statisch, maar toch beweeglijk. De vier elementen aarde, water, vuur en lucht, zijn aanwezig en ze vullen elkaar aan. De vier seizoenen zijn terug te vinden in de kleine, gele bloemen van het voorjaar, de waterlelies van de zomer, de kleurende bladeren van de herfst en het wit van de winter. Achter de naar buiten springende dolfijnen zijn twee oranjegouden adelaars te ontdekken die met gespreide vleugels op het centrum gericht zijn. De ijsvogels in het midden kijken oplettend naar buiten. Hoewel zij rustig op een tak zitten en ogenschijnlijk niets doen, ontgaat hen niets. Zij zijn klaar voor doelgerichte actie. Koning ijsvogel heeft van bovenaf het overzicht. Hij draagt zijn eigen universum en steunt standvastig met zijn geestkracht zijn wereld.3. Boodschap

 • Concentratie en doelgerichte actie
  De ijsvogel kan met grote concentratie op een takje zitten boven het water. Plotseling duikt hij naar beneden in een doelgerichte actie. Onder water weet hij een visje te vangen en het grootste wonder is dat hij daarmee bovenkomt, terwijl hij niet kan zwemmen. Hij heeft geen zwemvliezen maar komt door behendigheid toch los van het water. Laat de ijsvogel jou vertrouwen geven dat je, wanneer jij niet aan alle eisen voldoet in een situatie, toch in staat kunt zijn om je prima te redden en zelfs met goed resultaat. Concentreer je op de goede eigenschappen en talenten die je hebt. Kijk niet naar wat je mist. De ijsvogel zit ook niet treurig naar zijn tenen te kijken omdat hij geen zwemvliezen heeft.
   
 • Camouflage
  De ijsvogel heeft twee verschijningsvormen. Het ligt er maar aan hoe je hem ziet. Zie je hem over het water scheren, dan is hij als een prachtig blauw juweel, een flits van felle kleur met een oranje buik. Een vis die uit het water omhoog kijkt, ziet alleen de oranje buik die opgaat in het zonlicht en de straling van de lucht. Een roofvogel die van boven naar beneden kijkt, ziet alleen een stukje blauw dat opgaat in de reflectie van de lucht op het water. Wat is nu het wezen van de ijsvogel? Is het zijn vermogen om stil te zitten boven zijn eigen spiegelbeeld of zijn flitsende verschijningsvorm? Hij is beide, water en vuur. Wat is het wezenlijke in jou? Ben je soms uitsluitend een stilzitter of een snelle flitser? Zoek dan eens de andere kant op, dan zul je meer evenwicht ervaren.
   
 • De vier seizoenenLaat de natuur een voorbeeld zijn om evenwicht te brengen in je leven. Er is een tijd van uitlopen en expansieve groei in elk project en in elke levensfase. Dan komt de tijd van volle kracht en wasdom, het vruchtdragen. Daarna volgt de tijd van de oogst, een tijd van verzamelen. Als laatste volgt een tijd van bezinning en rust. Voel wat jij nodig hebt op dit moment en gebruik de cyclus van de natuur als spiegel.

Deze kaarttrekking wordt je aangeboden door Roelien de Lange. Deze on-line versie is een ingekorte versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’. In de volledige versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ zijn de volledige teksten plus nog eens bij iedere kaart Zeven Stappen met Creatieve Oefeningen plus reisverhalen over het ontstaan van het betreffende kunstwerk toegevoegd. Het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ is uitverkocht. Er zijn nog enkele exemplaren bij Roelien de Lange te koop. Op internet zijn de prijzen flink gestegen.