10 Iris

Iris

In het oog van het oosten ligt het nieuw geboren kind

1. Kernwoorden
     – Geboorte
     – Vernieuwing
     – Zachtheid
     – Etherische dimensies2. Beschrijving
De nieuw geboren baby op dit kunstwerk ligt veilig in een waterlelie geborgen. Ook de zon wordt opnieuw geboren in het oosten. De grote irisbloem op de voorgrond nodigt je uit om je hoofd te buigen en de zoete vanilleachtige geur in te ademen.
De naam Iris komt op drie manieren terug op deze afbeelding. Het is de vorm van een oog met de iris daarin. Het is de plant de iris en het zijn de iriserende kleuren die je ook op de vleugels van een libelle ziet of in de weerschijn van een mosselschelp. De transparante kleuren en hun weerspiegelingen brengen de etherische wereld dichterbij, een wereld die net buiten ons gezichtsveld ligt en door onze zintuigen niet altijd wordt waargenomen. Links onderaan ligt het ongeborene nog in de diepte van het levensmysterie. Een eenhoorn kijkt om de hoek van de plantenstengels.
Een kasteel ligt in de blauwe bergen aan de horizon. Het is als een droombeeld dat bijna  vervluchtigt als je ernaar kijkt. Deze kaart stimuleert je om je zesde zintuig te openen en je intuïtie te gebruiken.
3. Boodschap

 • Geboorte
  Heb je deze kaart getrokken, dan geeft dat aan dat er iets nieuws in je leven gaat komen. Letterlijk kan het een nieuw leven of een nieuwe geboorte zijn. Meestal staat een geboorte of een baby symbool voor vernieuwing.
  Heb je vernieuwing nodig in een onderdeel van je leven of verlang je ernaar? Wees dan oplettend en open je voor het onbekende. Iets nieuws kan met een kleine kiem beginnen en daar kan nog heel wat uit gaan groeien!
   
 • Vernieuwing
  Misschien ligt er een grauwe sluier over je dagelijkse bezigheden. Hoe kijk je op dit moment tegen de dingen in  je leven? Is jouw wereld wat grijs geworden kan deze kaart je helpen je ogen te openen voor kleuren die het wezenlijke in je weer gaan voeden. Probeer de verwondering van een kind toe te laten.
   
 • Etherische dimensies
  Een grote aanrader voor je ogen zijn de schilderijen van de impressionist Monet, vooral de waterlelieseries. Ga eens op een kunstreis, bijvoorbeeld naar Parijs. Het werk van Monet kun je daar vinden in Musée d’Orsay, in de Tuilerieën bij het Louvre en in Musée Marmottan. Gaat dit niet, koop dan eens een mooie reproductie voor jezelf.
   
 • Zachtheid
  De kaart kan ook het gevoel van zachtheid bij je oproepen. Het is gemakkelijker zachtheid te voelen bij een pasgeboren baby, dan bij een deel van jezelf wat daar behoefte aan heeft. Neem dan eens een warm bad met lavendelolie in het water. Heb je geen bad, dan zou het ook een voetenbad kunnen zijn, waarin lavendelolie aan het water is toegevoegd.

Deze kaarttrekking wordt je aangeboden door Roelien de Lange. Deze on-line versie is een ingekorte versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’. In de volledige versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ zijn de volledige teksten plus nog eens bij iedere kaart Zeven Stappen met Creatieve Oefeningen plus reisverhalen over het ontstaan van het betreffende kunstwerk toegevoegd. Het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ is uitverkocht. Er zijn nog enkele exemplaren bij Roelien de Lange te koop. Op internet zijn de prijzen flink gestegen.