30 Maantijdschild

Maantijdschild

Het ritme van het bloed stroomt als eb en vloed

1. Kernwoorden

    – Oermoeder
    – Respect
    – Cyclus
    – Groot mysterie
2. Beschrijving
Op dit medicijnschild staat de kracht van de oermoeder centraal. Haar levensgevende vagina is hier omgeven door slangen die licht uitstralen. Boven de yoni bevinden zich drie kleine zilveren dolfijnen onder een dunnen maansikkel. De fasen van de maan zijn linksonder afgebeeld. Het zijn de wassende maan, de volle maan en de afnemende maan. Rechtsonder hangt het beeldje van een haast vrouwelijk boeddha. Midden onder zijn twee dunne blanke (eier)stokken te zien, die met het heilige bloed van de maandstonde beschilderd zijn als rode spiralen. 
In het Oud-Nederlandse woord maandstonde (menstruatie) vind je het woord maan terug. Alle indianenstammen noemen deze periode de moon-time of maantijd. De dertien schelpenhoorns aan weerszijden zijn de dertien volle manen die in een jaar geteld kunnen worden. Het aantal dertien was voorheen om deze reden het heilige getal van de Godin. Alle vrouwen reageren met hun maandstonde cyclus op de maan en ze kunnen een zelfde cyclus van achtentwintig dagen per maand hebben en soms dertien cyclussen per jaar. Wanneer vrouwen bij elkaar wonen of werken, zoals in een studentenhuis of op een kantoor, dan raken hun cyclussen op elkaar afgestemd. Zij volgen elkaars ritme. 3. Boodschap

 • Ritme
  Heb je deze kaart vandaag getrokken, dan worden de getijden in je leven sterker voelbaar. Er is een ritme of cyclus die je met de eb en vloed van de zee kunt vergelijken. Dit ritme ervaren vrouwen in hun lichaam in de tijd dat zij de menstruatiecyclus doormaken, maar ieder mens is onderhevig aan verschillende ritmes. Zo is er het ritme van de maan, die alles op aarde beïnvloedt: de zee, de plantensappen, zelfs het bloed in ieder mens reageert op de maan. 
  Ook het ritme van de seizoenen beïnvloedt ons sterk, al kunnen wij met al ons technisch vernuft de winterse kou uitschakelen en de zomerse hitte met airconditioning koud maken. Ons lichaam heeft behoefte aan de ritmes van dag en nacht, zomer en winter. Er is een cyclus van een naar buiten gerichte kracht die samenvalt met de tijd van de zomer en het daglicht van de zon en een naar binnen gerichte kracht in de wintertijd en in de nacht bij het licht van de maan en de sterren. 
   
 • Structuur
  Ben je misschien in je leven al een tijdje op zoek naar structuur? Ben je op zoek naar ritme of regelmaat? Deze kaart laat je zien dat alles in de natuur zijn cyclus heeft. Ook jouw lichaam en jouw geest hebben daar behoefte aan. Laat deze kaart een stimulans zijn om eens extra naar jezelf te kijken. Luister naar wat goed voor je is, dan volg je het ritme van de oermoeder, het ritme van Moeder Natuur en Grootmoeder Maan, zoals de indianen zeggen. Ga een een tijdje vroeger naar bed of sta eens een keer op bij zonsopkomst en zie hoe de hele wereld elke ochtend vernieuwd wordt. 
   
 • Rust en respect
  Eet regelmatig. Geef je lichaam en je emoties tijd om bij te komen van elke nieuwe ervaring. Er is een tijd voor actie én een tijd voor passiviteit en rust. Het laatste krijgt in onze westerse wereld veel te weinig aandacht. Hoe is jouw levensritme? Is het in harmonie met de wetten van de natuur? Neem je tijd voor rust en verwerking of wacht je tot je ziek wordt of overspannen raakt? Als je ziek wordt dan kan het zijn dat de natuur ingegrepen heeft om haar ritme te herstellen. 
   
 • Maantijd (voor vrouwen)
  Voor vrouwen kan deze kaart een aanwijzing zijn om respect en aandacht te hebben voor de eigen maantijd of menstruatie. Onze maatschappij doet dit niet. Zelfs het maandverband op de televisie wordt in demonstraties doordrenkt met een blauwe vloeistof. Het is net of het lichaam van de vrouw geen kleur mag bekennen en dan gaat het nog wel om de heilige kleur van het rode bloed. 
  De kleur die bij geboortes zo’n belangrijke rol speelt. De kleur van de liefde, van dieprode rozen en van het hart. Koop eens een rode roos of een sjaal met deze mooie rode kleur om jezelf te eren. Juist in de tijd van je maandstonde verdien je iets extra’s. Hoe vaak heb je door de drukte van je werk of je leven geen tijd om aandacht aan je cyclus te geven? Laat deze kaart je aansporen om dat wel te doen en jezelf eens te verwennen door jezelf een uur, of een dag rust te gunnen. 

Deze kaarttrekking wordt je aangeboden door Roelien de Lange. Deze on-line versie is een ingekorte versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’. In de volledige versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ zijn de volledige teksten plus nog eens bij iedere kaart Zeven Stappen met Creatieve Oefeningen plus reisverhalen over het ontstaan van het betreffende kunstwerk toegevoegd. Het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ is uitverkocht. Er zijn nog enkele exemplaren bij Roelien de Lange te koop. Op internet zijn de prijzen flink gestegen.