11 Tuinen van Glastonbury

Tuinen van Glastonbury

De winterboom bloeit nog na eeuwen


1. Kernwoorden
     – Oorsprong
     – Levenspad
     – Stromen
     – Synthese


2. Beschrijving
Op dit kunstwerk zijn de legendes van het oude Avalon uit de vroegchristelijke geschiedenis afgebeeld. Het zijn de verhalen over de plaats Glastonbury in Somerset in Engeland. Centraal staat een figuur in een wit gewaad die een levende staf vasthoudt. Hiermee wordt het verhaal van Jozef van Arimathea aangegeven. Hij zou met de tinhandelaren uit het oude Galilea meegekomen zijn. De legende vertelt dat de jonge Jezus samen met hem reisde. De op het kunstwerk afgebeelde verschijning staat ook voor de Keltische godin Cerridwen.
Één hand houdt de in het wit geklede, androgyne, figuur zegenend uitgestrekt naar een snel stromende bron met een mooi versierd deksel. In de tuin eromheen groeit een overvloed aan bloemen. De poort die uitzicht geeft op een landschap in de zonsondergang wordt gevormd door de ruïnes van de oude abdij. Daar vonden, zo luidt het verhaal, koning Arthur en zijn koningin Guinevère hun laatste rustplaats. De heuvel in het midden is de Tor Hill waarop een spiraalvormig pad omhoog klimt. Linksachter Tor Hill is de graalheuvel afgebeeld, de Chalice Hill die door een gouden graalbeker gekroond wordt. Aan de voet van deze heuvel ontspringt de heilige graalbron, met haar mooie tuinen.
3. Boodschap

 • Het onmogelijke wordt mogelijk
  Er komt wellicht een moment in je toekomst dat het onmogelijke mogelijk wordt. Net zoals de staf uit de legende die door Jozef van Arimathea meegebracht werd uit het Heilige Land. Hij stak zijn staf in Glastonbury in de grond en het werd een boom die in de winter ging bloeien. Hiermee werden de ongelovigen overtuigd. Deze mannelijke daad sluit aan bij de Torheuvel mijn zijn stevige toren, een krachtig fallussymbool.
  Het is de stevigheid van staf en toren, het ergens voor staan, dat zich verbindt met het stromende van de heilige bron, de godin Cerridwen. Deze twee tegenpolen, het ergens voor staan én het stromende, zullen je helpen om het onmogelijke waar te maken.
   
 • Levenspad
  Het kan zijn dat je op dit moment in je leven vooruit wilt kijken naar de weg die je gaat bewandelen. Die weg loopt vaak spiraalsgewijs en voert je geleidelijk omhoog. Het accepteren van de weg kan een harde dobber zijn voor een op prestatie gericht mens. ‘De weg is belangrijker dan het doel’, zeggen sommige boeddhisten. Geniet je onderweg van elk nieuw uitzicht of haast je je naar boven?
   
 • Hulmiddelen
  Je zult de juiste hulpmiddelen vinden of krijgen, zoals de wonderbaarlijke staf op de afbeelding. Schroom niet om alles aan te schaffen wat je nodig hebt. Het zal je helpen om jezelf neer te zetten. Maak van je uitdaging een avontuur.
   
 • Kristalhelder
  Er is een grote kans op opheldering of inzicht. De helderheid van het bergkristal zal daarbij helpen. Je hebt alles in huis om de weg te vervolgen en het slagen van de onderneming zal met enig geduld tot je mogelijkheden behoren. Zet er niet teveel wilskracht of prestatiedrang op.

Deze kaarttrekking wordt je aangeboden door Roelien de Lange. Deze on-line versie is een ingekorte versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’. In de volledige versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ zijn de volledige teksten plus nog eens bij iedere kaart Zeven Stappen met Creatieve Oefeningen plus reisverhalen over het ontstaan van het betreffende kunstwerk toegevoegd. Het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ is uitverkocht. Er zijn nog enkele exemplaren bij Roelien de Lange te koop. Op internet zijn de prijzen flink gestegen.