32 Wachters van Anubisschild

 Wachters van Anubisschild

Het oude sterft voor het nieuwe geboren wordt

1. Kernwoorden
     – Dood
     – Afwegen
     – Opruimen
     – Initiatie


2. Beschrijving
Op dit schild staan twee Anubis Goden uit het oude Egypte op wacht. Zij bewaken de poort naar de dood. De spiralen geven aan dat alles een eeuwigheidessentie heeft die blijft voortbestaan. Er is een tunnel te zien met een oranje gloed. Dankzij deze poort die naar de kern van de aarde voert, kan wat oud en afgedaan is, worden opgeruimd. Het wordt daar getransformeerd door het vuur. Het is de weg die gegaan moet worden. Bij veel oosterse culturen staat de kleur oranje symbool voor het loslaten. De Anubis Goden hebben de hoofden van jakhalzen. Zij dragen een koninklijk luipaardvel om hun schouders. De maansikkel lijkt op een gouden boot. 3. Boodschap

 • Het oude sterft
  Als dit schild aan je verschenen is, is dat een sterke aanwijzing dat iets gaat sterven. Je kunt dit symbolisch opvatten. Het oude moet sterven voordat het nieuwe te voorschijn kan komen en kan groeien. Om je heen is dat in de natuur te zien. Als een grote boom een natuurlijk dood sterft in het woud, dan vormt dit heel veel compost en voeding voor talloze jonge boompjes. Ook komt er licht en lucht op de bodem die heel lang duister en schimmelig was. Zo kan dit ook in je leven plaatsvinden. Er moet iets worden opgeruimd of er gaat iets sterven, bijvoorbeeld in een project, een emotionele binding, een overtuiging of een gehechtheid. De boeddhisten zeggen: ‘Alles waaraan je gehecht bent, zal vroeg of laat opgaan in het grote geheel”. Wat heb jij aan deze woorden als je iets wilt loslaten? 
   
 • Loslaten
  Hoe meer je gehecht bent, hoe meer pijn het loslaten ervan kan geven. Dit kost tijd. Misschien betekende iets of iemand heel veel voor je. Het kan zijn dat je op dit moment de tijd moet nemen om een rouwproces door te maken. Uit het kunnen loslaten ontstaat nieuwe wijsheid. Het is niet makkelijk om dat nu al te zien, maar geef het niet op! Aan het eind van een cyclus komt altijd een nieuw begin.
   
 • Afwegen
  Als je deze kaart getrokken hebt, dan kan dat ook betekenen dat je een afweging moet maken. Anubis weegt als God van de Dood het hart van de overledene op een weegschaal. Hierbij wordt bepaald of de levensdaden in overeenstemming geweest zijn met de harmonische wet van het leven. Het is nu misschien tijd om je eigen daden af te wegen op jouw kritische weegschaal. Welke daden zijn werkelijk met het hart, met harmonie verbonden en welke zijn ongezond voor jou of je omgeving? Maak dan schoon schip en pak het rigoureus aan. Met Anubis als energie valt niet te spotten. De jakhals ruimt alle oude rommel op.
   
 • Inwijding
  De kaart kan ook een aanwijzing geven dat het tijd is voor een initiatie of inwijding. Initiatie is voor de westerse mens niet algemeen bekend. Toch is het heel belangrijk dat we aandacht geven aan mijlpalen in ons leven. Dat geeft ons een duidelijk plaats in het grote geheel. Mijlpalen zijn bijvoorbeeld de geboorte, het begin van de puberteit, het man of vrouw worden, kinderen krijgen, een scheiding, verhuizen, een relatie aangaan, ouder worden, een midlifecrisis of de menopauze, maar ook de pensionering en de grote overgang van het sterven. 

  Zonder de riten van het volwassen worden voelt een jongen zicht niet bewust een man worden in onze cultuur. Een meisje staat vaak alleen bij de eerste menstruatie die toch het vrouw worden aangeeft. De adolescent mist hierbij de leerschool en de ervaring van de inwijding die de ouderen hem in wijsheid konden geven. Labiliteit, agressie en zelfs een neurose kunnen hieruit voortkomen. Willen we terugkeren naar onze oorsprong, dan hoort hier ook het respect voor onze levensfasen bij. Alleen wijzelf kunnen ervoor zorgdragen dat wij de draad weer oppakken. Aan onze overgangsrituelen kunnen wij nieuwe vormen geven en daarbij kunnen wij ons spiegelen aan oude culturen.

Deze kaarttrekking wordt je aangeboden door Roelien de Lange. Deze on-line versie is een ingekorte versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’. In de volledige versie van het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ zijn de volledige teksten plus nog eens bij iedere kaart Zeven Stappen met Creatieve Oefeningen plus reisverhalen over het ontstaan van het betreffende kunstwerk toegevoegd. Het ‘Sjamaans Spiegel Orakel’ is uitverkocht. Er zijn nog enkele exemplaren bij Roelien de Lange te koop. Op internet zijn de prijzen flink gestegen.